Кои са подходящите играчки за нашето бебе

Публикувано от   Admin Admin
24/02/2019

Ако от скоро имате бебе или някой близък от семейството ви очаква това вълнуващо събитие, със сигурност искате да направите страхотен подарък. Отивате в някой детски магазин и се оказвате объркани от претрупани щандове с бебешки играчки. Как обаче да се ориентирате при този огромен избор?


До навършване на един месец можем да кажем, че бебето не се интересува от играчки. То спи, яде и пълни пелените. Но към края на месеца то започва да взаимодейства с нас и околния свят. Започва неговото емоционално, двигателно, психическо и социално развитие и наред с грижите за хигиената, храненето и съня му, трябва да се погрижим и за това.

За да стимулираме правилно развитието на бебето, трябва да изберем и подходящите стимуланти (в случая играчки).

- да е указано от какво е направена играчката.

- да се почиства лесно, имайки предвид, че бебето опознава света предимно чрез устата си.

- да избираме безопасни пластмаси и гуми, материи и бои.

- да внимаваме и разглеждаме добре играчките, дали са надеждни от счупване, дали съдържат дребни части.

Бебето от 0-3 месеца различава ярки, контрастиращи цветове и то на разстояние 25-30 см, слухът му е по- добре развит. На тази възраст е подходяща дрънкалката и музикалната играчка над леглото.

Дрънкалките могат да варират безкрайно много. Първата дрънкалка обаче е достатъчно да има дрънкаща част и ярки цветове. Тя е безценна за привличане на погледа, местене на погледа наляво и надясно, обръщане по посока шум. Най- важното постижение е заставането по корем на бебето и повдигане на главата, заякване на вратните мускули. Дрънкалката ще ни помогне да задържим вниманието на бебето и взирайки се в дрънкалката пред себе си, то ще прекарва в тази поза все повече време.

Вижте тук : http://www.bambino.bg/drnkalki-i-grizalki.html

Играчката над легло може да пее, да се върти и да свети. На бебетата им е много приятно и те с удоволствие се взират. Но не забравяйте, че една връвчица с нанизани малки играчки, както и вашето надвесено, усмихнато лице, което нещо му напява, е още по- приятно занимание. Бебето започва постепенно да надига ръчички и да се опитва да достигне висящите играчки, затова внимавайте да не я събори, ако успее да я достигне.

Вижте тук : http://www.bambino.bg/igrachki-za-leglo.html

На тази възраст е хубаво да въведем бебето в света на активната гимнастика. Някои представляват пластмасова рамка, разглобяема, с множество дупки и кукички. Така играчките могат постоянно да се сменят, тя е лека и подвижна, чудесна опора за прохождащо дете. Но пък има и такива, с меки дъги и с множество играчки. Активната гимнастика е добра инвестиция, защото бебето се занимава с нея до прохождането, че и след това.

Вижте тук : http://www.bambino.bg/aktivna-bebeshka-gimnastika....

Мнения